Banská Štiavnica

Dit oude middeleeuwse mijnbouwcentrum groeide uit tot een stadje met vorstelijke renaissance-huizen, 16e eeuwse kerken, mooie pleinen, kastelen en een calvarie. Het stadscentrum gaat ongemerkt over in het omringende landschap dat nog veel herinneringen bewaart aan de mijnbouwactiviteiten uit het verleden.

Het stadje is gerestaureerd dankzij haar status op de werelderfgoedlijst. Niet alleen vindt u er prachtige huizen, maar u kunt ook genieten van de meest bijzondere theesoorten in het theehuis, gelegen in de vroegere gevangenis, of voor de chocoladeliefhebbers genieten van allerhande chocoladedrankjes in een loungeroom die met liefde is gerestaureerd. 


Bezienswaardigheden

Plein van de heilige drie-eenheid

Dit plein is gebouwd aan het begin van de 16e eeuw en het ontleend zijn vorm vooral aan het gemeentehuis en de St. Catherinakerk. Het plein is omgeven door de prachtige huizen van rijke burgers en ondernemers uit de mijnbouw. In het midden van het plein staat een standbeeld, de heilige drie-eenheidzuil die werd gebouwd uit dankbaarheid toen er een einde kwam aan de pestuitbraak die de stad teisterde in 1710 en 1711. De oorspronkelijk zuil was zeer eenvoudig. De huidige zuil is van de hand van de beroemde beeldhouwer Dionýz Stanetti. De zuil wordt verfraaid door de beelden van zeven heiligen.

Aan het plein is het stadhuis te vinden waarvan de huidige gevel is gebouwd in 1787-88,

Knocking tower (Klopačka)


Deze toren stamt uit 1681 en heeft kenmerken van de renaissance en barok. De toren werd gebruikt om de mijnwerkers te waarschuwen wanneer ze weer aan het werk moesten gaan en om festiviteiten, bijeenkomsten enz. aan te kondigen. Op de begane grond werd in de 18e eeuw een gevangenis gevestigd voor veroordeelde mijnwerkers.

Het oude kasteel
In het begin van de 13e eeuw werd een Romaanse basiliek met drie schepen gebouwd en in de 15e eeuw werd er een muur omheen gebouwd. In de jaren 40 van de 16e eeuw werd de kerk herbouwd zodat het als fort kon dienen tegen invallen van de Turken. Er zijn op de muren van de kapel nog fresco's te zien uit de 14e eeuw.

St. Catherina-kerk
Laatgotische kerk uit 1491

Mariahemelvaartkerk (Kostol Nanebovzatia panny Márie)
Van oorsprong een Romaanse  basiliek uit de jaren 30 van de 13e eeuw, met drie schepen. Na een brand in 1860 kreeg het een klassiek uiterlijk. De kerk is in handen geweest van Dominicanen, Protestanten en Jezuïeten.

De Piargpoort  (Piarska brána)
Een renaissance poort uit 1554 met Barokversieringen uit de 18e eeuw. De poort was onderdeel van een fortificatiesysteem met 6 poorten. Deze poort is de enige overgebleven poort.

Het nieuwe kasteel
Dit elegante kasteel staat vlakbij de toegang tot de stad. Het is een wit geschilderd renaissance fort, gebouwd in 1564 tot 1571 met de bedoeling de stad tegen een mogelijke inval van de Turken te beschermen. Het gebouw heeft 6 verdiepingen met vier bastion-torens  en verschillende schietgaten, en een geweldig uitzicht.

De calvarie
Een geheel van 23 heiligdommen geïntegreerd in een prachtig landschap. De bouw werd begonnen in 1744 en was precies 7 jaar later af. De Calvarie is in 2011 gerestaureerd.

Reservoirs - Kunstmatige meren (Tajchy)
De streek rondom  Banská Štiavnica area is beroemd om zijn unieke watersysteem van kunstmatige meren- reservoirs. De bouw van de 60 meertjes begon in het begin van de 16e eeuw en duurde tot het midden van de 19e eeuw. De reservoirs waren met elkaar verbonden. Sneeuw en regen werden opgevangen in deze reservoirs waar zo'n 7 miljoen m3 kon worden opgeslagen, en via kanaaltjes naar de mijnen geleid. Vandaag de dag zijn er nog 23 reservoirs over.

Botanische tuin
De tuin van 3,5 ha is aangelegd in de periode van 1831 tot 1861. Er zijn meer dan 250 verschillende soorten inheemse en exotische planten te bewonderen.


zicht op de Calvarie


zomerfestival op het Trinity plein 


Rose street (foto Jan Dudas)


Theehuis in de oude gevangenis 

 

Comments