Directe omgeving 

Als je het pad achter het huis beklimt, kun je genieten van een overweldigend uitzicht en… de stilte!

 
  

Het beschermde Nationaal Landschap van Stiavnica(Slowaaks: Chránená krajinná oblasť Štiavnické vrchy) is een van de 14 beschermde nationale landschappen van Slowakije. Het park is in 1979 opgericht en omvat ook de Banskoštiavnická botanická záhrada (Botanische tuin van Banská Štiavnica), de Kamenné more (Stenen zee) bij Vyhne (1923), en de  Sitno (1951).

De bergen, met als hoogste punt Sitnu (1009) meter, van dit landschap vormen een enorme caldera die ontstond na de ineenstorting van een oude vulkaan. Ze zijn grotendeels bedekt met eiken, beuken en berken en sparren.  Door de vulkanische oorsprong bevatten de bergen meer dan 140 verschillende soorten mineralen. In het verleden werd in de omgeving van Vyhne voornamelijk zilver gewonnen. Hiervoor werden in de 17e en 18e eeuw kunstmatige waterreservoirs, tajchy genaamd, gebouwd om energie op te wekken die nodig was voor de mijnen in Banská Štiavnica. Op het hoogtepunt van de mijnbouw waren er maar liefst 60 van deze kunstmatige meertjes. Tegenwoordig zijn er nog 24 van deze meertjes te vinden en ze worden gebruikt voor recreatie. Samen met het stadje maken ze onderdeel uit van de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.


foto van Jan DudasVyhne

'Kamenne more'

Zee van rotsblokken. Dit gebied is met 5 ha de grootste 'steenzee' van de Westelijke Karpaten. De blokken bestaan uit roodachtig tot paars neolite blokken en herbergen zeldzame mossen en korstmossen maar ook de beschermde muurhagedissen (Podarcis muralis)


Banská Štiavnica
Dit oude middeleeuwse mijnbouwcentrum groeide uit tot een stadje met vorstelijke renaissance-huizen, 16e eeuwse kerken, mooie pleinen, kastelen en een calvarie. Het stadscentrum gaat ongemerkt over in het omringende landschap dat nog veel herinneringen bewaart aan de mijnbouwactiviteiten uit het verleden.

Het stadje is gerestaureerd dankzij haar status op de werelderfgoedlijst. Niet alleen vindt u er prachtige huizen, maar u kunt ook genieten van de meest bijzondere theesoorten in het theehuis, gelegen in de vroegere gevangenis, of voor de chocoladeliefhebbers genieten van allerhande chocoladedrankjes in een loungeroom die met liefde is gerestaureerd. 


Plein van de heilige drie-eenheid
Dit plein is gebouwd aan het begin van de 16e eeuw en het ontleend zijn vorm vooral aan het gemeentehuis en de St. Catherinakerk. Het plein is omgeven door de prachtige huizen van rijke burgers en ondernemers uit de mijnbouw. In het midden van het plein staat een standbeeld, de heilige drie-eenheidzuil die werd gebouwd uit dankbaarheid toen er een einde kwam aan de pestuitbraak die de stad teisterde in 1710 en 1711. De oorspronkelijk zuil was zeer eenvoudig. De huidige zuil is van de hand van de beroemde beeldhouwer Dionýz Stanetti. De zuil wordt verfraaid door de beelden van zeven heiligen.

Aan het plein is het stadhuis te vinden waarvan de huidige gevel is gebouwd in 1787-88.


Knocking tower (Klopačka)

Deze toren stamt uit 1681 en heeft kenmerken van de renaissance en barok. De toren werd gebruikt om de mijnwerkers te waarschuwen wanneer ze weer aan het werk moesten gaan en om festiviteiten, bijeenkomsten enz. aan te kondigen. Op de begane grond werd in de 18e eeuw een gevangenis gevestigd voor veroordeelde mijnwerkers. 


Het oude kasteel
In het begin van de 13e eeuw werd een Romaanse basiliek met drie schepen gebouwd en in de 15e eeuw werd er een muur omheen gebouwd. In de jaren 40 van de 16e eeuw werd de kerk herbouwd, de Mariahemelvaartkerk (Kostol Nanebovzatia panny Márie).
De gebouwen van het oude kasteel bevatten ook een kapel met fresco's uit de 14e eeuw. 

Sint Catherina-kerk
De kerk van Catharina van Alexandrië is de mijlpaal van het historische centrum van Banská Štiavnica. De kerk werd gebouwd 1488-1491 en de 16e November 1500 ingewijd. De kerk is een uniek religieus gebouw in Slowakije, waarin gotische en renaissance principes elkaar overlappen.


De Piargpoort  (Piarska brána)
Een renaissance poort uit 1554 met Barokversieringen uit de 18e eeuw. De poort was onderdeel van een fortificatiesysteem met 6 poorten. Deze poort is de enige overgebleven poort.

Het nieuwe kasteel (Novy Zamok)
Dit elegante kasteel staat vlakbij de toegang tot de stad. Het is een wit geschilderd renaissance fort, gebouwd in 1564 tot 1571 met de bedoeling de stad tegen een mogelijke inval van de Turken te beschermen. Het gebouw heeft 6 verdiepingen met vier bastion-torens  en verschillende schietgaten, en een geweldig uitzicht.

De calvarie
Een geheel van 23 heiligdommen geïntegreerd in een prachtig landschap. De bouw werd begonnen in 1744 en was precies 7 jaar later af. De calvarie is in 2011 gerestaureerd.


Reservoirs - Kunstmatige meren (Tajchy)
De streek rondom  Banská Štiavnica area is beroemd om zijn unieke watersysteem van kunstmatige meren- reservoirs. De bouw van de 60 meertjes begon in het begin van de 16e eeuw en duurde tot het midden van de 19e eeuw. De reservoirs waren met elkaar verbonden. Sneeuw en regen werden opgevangen in deze reservoirs waar zo'n 7 miljoen m3 water kon worden opgeslagen. Via kanaaltjes werd het water naar de mijnen geleid. Vandaag de dag zijn er nog 23 reservoirs over.


Botanische tuin
De tuin van 3,5 ha is aangelegd in de periode van 1831 tot 1861. Er zijn meer dan 250 verschillende soorten inheemse en exotische planten te bewonderen.
Rose street (foto Jan Dudas)


Theehuis in de oude gevangenis

Svätý Anton

Dit slot werd in barokstijl gebouwd en bevatte aanvankelijk slechts twee vleugels. In het midden van de 17e eeuw voegde graaf Andrej Kohary er nog twee vleugels aan toe. De families Kohary en Coburg verzamelden hier verschillende kunstwerken uit de hele wereld. Sinds 1962 is het slot een museum van kunst, geschiedenis en jacht. Om het slot heen ligt een prachtig park.

Sklene Teplice
Klein spastadje met 14 warmwaterbronnen.


Iets verder:

Banská Bystrica

Een van de eerste steden in Slowakije die werd aangewezen als beschermd stadsgezicht is  Banská Bystrica. Haar geschiedenis gaat terug naar de tijd waarin goud en koper werd gedolven in deze streek. Het centrum van Banská Bystrica behoort tot het historisch erfgoed en de omgeving van het kasteel is een Nationaal Cultureel monument.Kremnica
Kremnica behoort tot de mooiste steden in Slowakije. Tot de bezienswaardigheden behoren o.a. het museum voor munten en medailles, het museum van oude ambachten, de stadspoort en het kasteel. Drie hoofdsteden
En natuurlijk kunt u ook een dag doorbrengen in een van de drie hoofdsteden:

Bratislava: 80 minuten met de auto (nieuwe snelweg)

Bratislava de hoofdstad van Slowakije heette voorheen Presburg. De stad aan de Donau wordt gedomineerd door een wit kasteel op een heuvel en kent nog een paar schilderachtige middeleeuwse straten. Een bezoek aan het UFO-restaurant van waaruit Bratislava aan uw voeten ligt, is de moeite waard!
Wenen: 2 uur met de auto

De stad heeft veel paleizen uit de barok, maar ook andere bouwperioden zijn ruim vertegenwoordigd waaronder ook de 20ste eeuw met de sociale kleurige woningbouw van Hundertwasser. 
Voor de liefhebbers van paarden is er de wereldberoemde Spaanse rijschool met de Lippizanerpaarden

En verder zijn er natuurlijk het Prater met het reuzenrad, het aquarium, de dierentuin, het Dorotheum (het grootste veilinghuis van Midden-Europa, de rijtuigjes, opera's en koffiehuizen.

 Boedapest: 2 uur en 45 minuten

De rivier de Donau scheidt het stadsdeel Boeda van het op de andere oever gelegen Pest. In Boeda ligt o.a. de burcht, de Matthiaskerk en het Vissersbastion, de citadel en de Waterstad. Op de andere oever liggen het parlementsgebouw, vele badhuizen, de gerestaureerde Grote Markthal, het Heldenplein, het pretpark en nog veel meer.

Een van de evenementen waarmee Budapest ook jongeren aan zich weet te binden is het het Sziget-festival, een jaarlijks terugkerend evenement dat meestal in de eerste week van augustus plaatsvindt en 7 dagen duurt.


Uitstapjes naar de bergen

Hoge Tatra
Binnen 2 uur zit u midden in de Hoge Tatra.
Het gebergte is het hoogste en ook het enige alpiene deel van de Tatra. Gelegen in het centrale noorden van Slowakije (4/5) en het Poolse gebied rond Zakopane (1/5). Het hoogste punt van de Tatra, en van de gehele Karpaten is de Gerlachovský štít (2655 m), gelegen in Slowakije.
De Hoge Tatra is een uniek natuurgebied en ook het belangrijkste skigebied van Slowakije en Polen. Het heeft daar de status van Nationaal Park (Slowaaks Tatranský národný park, Pools Tatrzański park narodowy). Bron: wikipedia.

Lage Tatra
De Lage Tatra begint direct na de stad Banska Bystrica waar u in 3/4 uur bent.

Grote Fatra
Ook de Grote Fatra (Veľká Fatra) 1 uur met de auto, behoort tot de mogelijkheden